Narsisiste Müstakbel Maktülü Olduğumu Söylemeyin, O Beni Sevgilisi/Eşi Sanıyor? -II-

Kendine zarar verme davranışı olarak partner seçimi üzerine karalamalar – II –

Zehirli bir aşk için kısa film sinopsisi

 Bazı ilişkiler işlevseldir, gelişime ve karşılıklı bağlılığa açıktır. Bazıları ise değildir, ya da zaman içinde işlevsiz hale gelebilir ve bitebilir. Bununla birlikte, bazı ilişkiler en başından işlevsiz hatta sağlıksız olmaya mahkumdur. Narsisist ile empat arasındaki ilişki işte bunlardan biridir.

Bu ikisi arasındaki spektrumda birbirlerinden  o kadar uzaktırlar ki, aralarındaki romantizm başlamadan önce parçalanır. Narsist ve empat arasındaki ilişki, empatı, artık kim olduğunu unutturacak bir noktaya sürükler ve ona zarar verir.

Evet zıt kutuplar, birbirinin ilgisini çeker ve narsisistler ile empatlar bu kutuplar gibi birbirlerine çekilirler ancak bu çekim, bir ilişkinin başlaması gerektiği anlamına gelmez. Aslında denemeye bile değmez, çünkü yıkım, ilişkiye atılan adımla başlayacaktır.

Şimdi bu tür zehirli bir aşk filmindeki ana karakterlerin birbirlerine neden çekici geldiklerini ve bu çekimi takiben başlayan ilişkilerinin kısa öyküsüne odaklanalım.

Filmin ana karakterleri:

Narsisist : her dem alıcı kişi

Empat : her dem verici kişi

Karakterlerin çekici özellikleri

Narsisist;

* ona bakım verebilecek,

*önceliklerini önceliği kabul edecek,

*isteklerini karşılayacak,

*kendisine her şeyden ve herkesten öncelikli davranacak,

*tüm bunlar için karşılık istemeyecek birini (yani empatı) çekici bulur.

Peki böyle biri kimlere çekici gelir?

* insanlara bakım/hizmet vermek zorunda hissedenler

*başkalarının yaralarını acılarını tamir etme, düzeltme ya da iyileştirme ihtiyacı duyanlar

*bir şekilde saygı, sevgiyi hak etmediğine inanlar

*ve bu hak etmeyiş nedeniyle vermeye daha çok vermeye ve ancak bunun karşılığında bir şeyler elde edebileceğini düşünenler…

Karakterler arasındaki ilişkinin akışı/süreci

  1. Narsisist, empatı fark eder ve empat anında ona doğru çekilir. Birisinin, empatın alevlerini gerçekten ateşlediğinde hızla aşık olduğunu görürsünüz. Narsisistin, empatı kendine aşık etmesi için çok çalışması gerekmeyecektir.
  2. Empat, doğru adamı/kadını bulduğuna, gerçek aşkın nihayet kapısını çaldığına inanır. Narsisist empatı her bakımdan inanılmaz hissettirerek bu yanılsamayı besler.
  3. Narsisist bu süre zarfında ilişkinin ve sevginin değil ama bu yanılsamanın devamı için çok çaba gösterecektir. Empat, narsisist için önemli ve değerli olduğuna ve yaşadıkları ilişkinin ise özel olduğuna inanacaktır. Narsisist partneri dahil çevresindeki pek çok kişiyi bu konuda ikna edecektir.
  4. Zaman geçtikçe narsisist empatı yıpratmaya başlayacaktır. Empat yavaş yavaş güçsüzleşecek ve güçsüzlüğü oranında narsisiste bağımlı olmaya başlayacaktır.
  5. Empat, narsisisti yatıştırmaya çalışmak, her türlü meseleyi çözmek ve sorgulamadan dinlemek, anlamak için elinden geleni yapacaktır. Empat verici bir karakterdir ve bu yüzden en iyi yaptığı şeyi devam ettirir.
  6. İlişki narsisist etrafında döner. Empata sanki yaşanan her şeyin suçlusuymuş gibi hissettirir. Empat ayağa kalkmak ve savaşmaktan korkarken, narsisist sadece arkasına yaslanır ve almaya devam eder. Empat, sevilmemektense her şeye rağmen sevilmeyi tercih eder ve bu empatın temel zaafıdır.
  7. Narsisistin, kendisi için tüm çabalarını ortaya koyan empat üzerindeki kontrolü de aynı oranda artar.
  8. Narsisist, empatın kırılma noktasına kadar almaya devam eder. Kırılma noktasında narsisist frensiz yokuş aşağı inerken, empat ilişkiyi ve ilişki içindeki dengesizliği sorgulamaya başlar. Yavaş yavaş empat, ilişki içinde dönüştüğü kendisinden rahatsızlık duymaya başlar.
  9. Kırılma noktasında empat, nihayet yüzleşmek için cesaret bulur ve zaafına karşı risk alır. Bu tavır değişimi, narsisistin mağdur moduna geçmesine neden olur. Bu narsisistin empatı kontrol ettiği son aşamadır. Empat, daha da kötü bir tuzağa düşmüştür.
  10. Son tuzak aşamasından bir süre sonra empat, nihayet narsisist ile aralarındaki psikolojik oyunun ne olduğunu fark eder. Kim olduğunu, kendini ne kadar harcadığını ve nasıl kaybolduğunu fark eder. Bu empatın ilişkiden ve narsisist partnerden çekilmeye başladığı zamandır.
  11. Empat, geri çekilme döneminde, partnerinin güvenilir biri olamayacağının göstergelerini dikkate almaya başlar ve kendi ihtiyaç ve önceliklerinin de önemli olduğunu öğrenir. Narsisist iktidardaki bu değişikliği yada dengesizliğin kendi lehine işlemediğini fark ettiğinde ilişki daha da karmaşık bir hal alır.
  12. Empat, kapalı sistem ilişkisinden başını dışarı çıkmaya karar verir, destekleyici arkadaşları ve ailesi ile içsel sistemini güçlendirmeye başlar. Bazıları için bu bir seçenek değildir ve işleri kendi başlarına çözmeleri gerekir. Narsisist bu dönemde empatı ilişkiye geri çekmek için yalan söyleyerek işleri düzeltmeye çalışır.
  13. Empat başarısız olursa narsisist ilişkiye devam eder. Aksi bir durumda narsisist yeni bir empat aramaya atlar. Narsisistin yer değiştirmesi ile empat ilişkinin ertesinde elinde kalan dağınık, hasarlı parçaları ile baş başa kalır.
  14. Empat, bu deneyim ve farkındalığı bir öz çalışma fırsatına çevirirse bir daha aynı acılara tekrar katlanmak zorunda kalmayacağı yeni bir kendilik inşası sürecine girebilir.

böyle bir senaryo içinde yer almış bir empat sanız, deneyiminizin ve farkındalığınızın bir dönüşüme hizmet etmesini sağlamak için profesyonel bir yardım alarak sağlıklı bir benlik ve sağlıklı ilişkiler için hazırlanabilirsiniz. şifa ola,,,

Nevhan Varol